*Köpa Stevia

 

Köp steviaprodukter av alla slag här:
Vimishop Vitaminer och Mineraler

Har du en butik och vill bli återförsäljare för Stevia Sweden? Anmäl ditt intresse via webbplatsen MSM Original.

Stevia blad
 

*Stevia produkter

 

Steviaprodukter från Stevia Sweden

Allmänt om olika steviaprodukter

Steviaodling

Färska steviablad är dess naturliga form, men för att användas praktiskt, som the eller sötningsmedel, behöver bladen torkas eller gå igenom en extraktionsprocess, vilket gör att den söta smaken blir ännu starkare.

Pulvriserade eller krossade steviablad finns i lös form eller i thepåsar. Den har en grönsaktig färg och den kan användas som en smakförstärkare eller till att söta med i en stor mängd av livsmedel och drycker.

Den form som i första hand används som sötningsmedel i Japan är ett vitt puderextrakt. I den formen är stevian 200-300 gånger sötare än vanligt socker (i vikt mätt). Det finns hundratals patent på extraktionsprocesser för stevia i olika länder (bara i Japan finns mer än 150).

Den söta komponenten i steviabladet kallas glykosider. Den mest omfattande glykosiden är stevioside. Den andra kallas rebaudioside. Det finns andra söta komponenter i bladet också, men bara i mindre mängder.

Rebaudioside anses ha en bättre smak än stevioside, men eftersom den består av en mycket mindre procentdel används ofta båda vid de flesta extraktionerna. Det finns emellertid vissa metoder för extraktion i syfte att få mer av den mer välsmakande och sötare Rebaudioside-A från bladen.

Det finns olika sorters pulverextrakt av stevia. Smaken, sötman och priset på de olika vita steviapulvren beror sannolikt på deras grad av rening och kvaliteten på den steviaplanta som används. En del pulver har en eftersmak.

Några kanadensiska forskare har utvecklat en vattenextraktionsprocess för de söta glykosiderna i steviabladen som de säger är exceptionellt söta och utan eftersmak.

Stevia thepåsar kan användas till the eller till att söta andra drycker med, antingen varma eller kalla. Lägg märke till att det tar mycket längre tid för den söta glykosiden i stevia att lösas i en kall dryck än i varm vätska.

För kalla drycker: Bättre att först göra steviathe eller koncentrat av steviathe i ångande hett vatten. När det är kallt tillsätter man theet eller koncentratet till andra kalla drycker efter önskemål. På detta sätt fungerar stevia både som flytande näringstillskott och sötningsmedel. Det går också att göra i ordning koncentrat och spara i kyklskåpet.

Många som druckit the dagligen rapporterar att de har färre förkylningar och influensor.

I Paraguay har många medicinska fördelar tillskrivits stevia. Bl a det välbefinnande indianerna upplevde när de druckit steviasötat maté.

Man har också rapporterat dess effekt på blodsockernivåerna. En populär paraguayansk behandling, som har använts i mer än 45 år för diabetes har varit en steviablandning gjord av blad, stjälkar och blommor, och en annan, mot höga blodsockervärden, är en sirapslik vätska gjord genom att koka bladen i vatten och tillföra den återstående tjocka lösningen till olika drycker.

I Brasilien används stevia inte bara i många livsmedel utan den är också godkänd som sockerersättning i dietprodukter och i preparat för tänderna och används i stor skala för att förbättra matsmältningen.

Stevias unika möjligheter gör den också idealisk för tandkräm och munsköljning eftersom studier har visat på att den möjligen kan reducera hål i tänderna genom att hindra tillväxten av plack i munnen. Man kan själv göra munvatten genom att droppa 5-6 droppar steviakoncentrat i en liten mängd vatten. Steviakoncentratet kan också appliceras direkt på tandköttet där man sen masserar och sköljer. Stevias antimikrobiska förmågor är en del av vad som gör den så väl passande för tandvårdsprodukter. Tester har visat att stevian kan hämma tillväxten av mikrober som t ex streptoccocus mutans (=föränderlig, växlande). Här kan vi se den stora skillnaden mellan vanligt socker, som bidrar till att tänderna angrips av karies, och stevia som i stället kan hämma angreppet.

Vattenbaserat steviakoncentrat används också som hudpreparat för att förbättra hyns spänst och behandla skönhetsfläckar. Också direkt i sår. Det ger först en mycket stark smärta, men efter mindre än en minut är all smärta borta. Ger snabb läkning och inget ärr.

Hela-blad-koncentrat:

Stevia kokas genom en speciell procedur tills det är helt koncentrerat i en bas av rent vatten. Koncentratet har en mörk färg och ser ut ungefär som sirap. För att vara effektivt måste det ha relativt tjock konsistens. Effekten är densamma som för övriga fördelar med de hela bladen, men resultaten är mer genomgripande och har dessutom ytterligare fördelar som inte hittats i själva bladen.

Koncentratet är som mat. Det har många medicinska användningsområden. Bra i badrummet, i köket och med på resan. Behöver inte förvaras i kyla eftersom bakterier inte överlever i koncentratet. Det håller i åratal.

Några droppar av koncentratet sötar nästan alla drycker. Kaffe behöver däremot fler droppar än andra drycker.

Mycket användbart i syrliga drycker eftersom det är effektivt också inom pH 3-9.

Bra i aloe vera koncentrat (som kan smaka bittert ibland) och i drycker.

Kan tillsättas i mjölk.

Dämpar aptiten. Tar lämpligen 15-20 minuter före måltid för att dämpa att man äter för mycket.

En läkares (i Kalifornien) teori är att stevian på något sätt återupprättar kopplingen mellan magen och hypotalamus, som bl a reglerar hunger och törst, så att signalerna om mättnad "går fram". Hade man forskat på detta hade stevia blivit klassificerad som medicin och inte funnits tillgänglig som kosttillskott. Stevia kan inte patenteras - den är en naturlig produkt.

Vattenbaserat steviakoncentrat + stevia i den dagliga dieten verkar enligt vetenskaplig forskning sänka högt blodtryck, men inte påverka normalt blodtryck.

Anses bra för att snabbt rätta till blodsockerbalansen. Inom några minuter reagerar bukspottskörteln positivt. Diabetiker känner ofta en positiv reaktion inom några dagar.

Koncentratet tycks också påskynda läkandet för läpparna vid spruckna läppar, kylsår, herpesblåsor och munsår.

Ont i halsen: Droppa steviakoncentrat bak i munnen. Svälj det så att det samtidigt täcker in det såriga området i halsen. Resultatet känns inom en halv till en minut. Det gör mindre ont och det håller i flera timmer. Upprepa proceduren om det behövs igen. Ofta försvinner värken efter 2 - 3 gånger.

Det är kanske stevians innehåll av bl a zink som dödar viruset?

Steviakoncentrat är särskilt effektivt vid smärta.

Stevia fungerar också som naturligt- och milt vattendrivande.

På vilka fler sätt kan stevia användas?

Stevia går att använda vid bakning (speciella recept finns) eftersom den kan upphettas. Är också bra för att förstärka smaken på andra sötningsmedel och reducera den lakritssmak som ofta finns i delvis raffinerade former av stevia. Den kan t ex blandas med honung, socker och t o m sirap för att sänka kalorimängden och sockerinnehållet i favoritrecepten. Stevia blandas sig extra bra med honung.

Man kan använda bladen på grönsaker och kött medan man kokar maten eller när den fortfarande ryker av värme eftersom värme gör att bladen avger mer söt smak. Kan också användas i söta och sura såser, stuvningar, sopor, bönor, chili, pizza, varma sädesflingor/gryn, bröd och dressingar.

Köp av steviaprodukter

Som privatperson köper du dina steviaprodukter via Vimishop.se »

Om du vill bli återförsäljare för steviaprodukter, anmäl dig på MSM Original »

*Stevia är en ört

 

Växten Stevia Rebaudiana Bertoni

Stevia Rebaudiana
Foto: Licensierad bild*

*Kosttillskott

 

Andra webbplatser om kosttillskott och hälsokost:

Planta